Geef een drone cadeau: spannend en leuk

Je ziet ze steeds meer rondvliegen: drones, groot en klein, met of zonder camera. Drones zijn op afstand bestuurbare helikopters die soms tot wel kilometers hoog kunnen vliegen. Jong en oud, man en vrouw, bijna iedereen vindt het wel interessant om een keer te vliegen met een drone. Drones kunnen erg duur zijn. De populaire DJI Phantom 2 kost zo’n € 1100,00. Dat is natuurlijk voor de meeste mensen niet een haalbaar cadeau. Een betere optie is de Cheerson CX-10. Deze piepkleine drone past in de palm van je hand en kost slechts € 25,00. Toch kan de drone ontzettend veel: tot wel 25 meter hoogte, salto’s en een zeer precieze besturing: ideaal!

Drone geschikt voor kinderen?

De meeste drones kun je niet zien als speelgoed: ze zijn vrij professioneel en beschikken over een HD-camera. De besturing heeft enige oefening nodig en het kan gevaarlijk zijn om mee te spelen. Voor de kleinere drones, zoals de eerder genoemde Cheerson CX-10, geldt dit in mindere mate. Deze drones zijn wel meer voor het plezier en kunnen bovendien niet filmen. Toch is het ook hier opletten geblazen. Niet alle drones beschikken over propellerbescherming, terwijl dit eigenlijk wel verstandig zou zijn.

De propellers, ook die van plastic, draaien ontzettend snel en kunnen hard aankomen bij een botsing. Met name oogwonden zijn een goed risico bij de kleinere drones. Omdat de drones veelal erg gevoelig zijn, ligt een ongeluk op de loer bij de ongeoefende piloot: naar je toe sturen in plaats van je af en hij kan zo tegen je aan vliegen. Let ook bij jonge kinderen goed op het gevaar hiervan. Een goede optie is om het kind een veiligheidsbril te laten dragen. Zo worden in elk geval oogblessures voorkomen. De schade is aanzienlijk minder (of zelfs afwezig) wanneer de drone ergens anders tegen het lichaam botst.

Een drone cadeau doen: let op de regels

Een drone is een erg leuk cadeau, maar het is wel verstandig om de volledige verpakking cadeau te doen. Deze bevat de gebruiksaanwijzing en belangrijker nog: de regels. Zo is het in Nederland niet geoorloofd om boven een hoogte van 120 meter te vliegen. De kleine drones halen deze hoogte sowieso niet, maar grotere drones, zoals de DJI Phantom 2 wel met gemak. Ook mag er niet gevlogen worden boven bewoonde gebieden of in de buurt van vliegvelden. Een drone is een geweldig cadeau, maar zorg er wel voor dat de ontvanger zicht bewust is van de verantwoordelijkheden die hij of zij heeft wanneer er wordt gevlogen met de drone.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *